top of page
Zoeken
  • Kim Lupker

#2. Workshop wandkleed vilten met alpacawolZoals velen al weten hebben wij een alpacaboerderij in Rockanje waar 12 ontzettend lieve alpaca’s staan. De kudde moet 1 x per jaar in geschoren worden en daar komt nogal wat wol vanaf. Ongeveer 2 vuilniszakken wol per alpaca. Wij hebben al heel wat wol opgeslagen van hun vorige scheerbeurten en nu rond mei worden onze alpaca ‘s voor de derde keer geschoren. Kun je je voorstellen hoeveel wol we al hebben opgespaard ondanks dat wij al behoorlijk los zijn gegaan met vilten.


Afgelopen zondag was het dan zo ver, de eerste viltworkshop op Alpaca Greenhouse. De meeste zullen vast wel weten wat een lapje vilt is, hoe maak je dat nou? Ik heb het niet over een klein lapje vilt, maar een groot wandkleed van 100 cm bij 80 cm.


Hoe verloopt de workshop?


Wij gebruiken een eeuwenoude techniek om van losse vezels een mooi geheel te maken, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Er komt heel veel bij kijken, zoals heel veel warm water, heel veel zeep en natuurlijk niet te vergeten spierballen en kracht.


Maar we beginnen heerlijk relaxed met het zachte gekaarde schapenwol die wij gebruiken als blank canvas, de ongerond van het kunstwerk. De enorme lap vullen wij met super zacht alpacawol. De wol is onbewerkt waar wij trots op zijn. Puur natuur en 100 procent diervriendelijk, wie wil dat nou niet!


De workshop wordt eigenlijk in 2e gedeeld, in het eerste gedeelte ben je vooral bezig met het ontwerpen van jouw wandkleed, heerlijk met je handen in de volle zakken alpacawol om jouw kleuren bij elkaar te verzamelen. Kijken naar verschillende structuren van de wol. De wol leggen wij laagje voor laagje in mooie verschillende vormen en kleuren neer. En dan... begint het echt ergens op


te lijken en eerlijk is eerlijk hier worden wij toch ontzettend zen van! Een heerlijk relaxed werkje waar we veel tijd aan besteden en waar je zonder erg uren en uren mee door kan gaan, maar hierna stropen wij de mouwen op want er is werk aan de winkel!


Nu begint het “echte werk” wanneer je kunstwerk helemaal klaar is gaan we beginnen met het natvilten om van losse vezels een mooi geheel te maken. Duwen met je vingertoppen, wrijven, knijpen, rollen, spoelen, gooien, ja ja dat komt er allemaal bij kijken. Dit is toch gewoon pure AMBACHT, gemengd met een klein beetje magie want het kan gewoon niet mislukken en het eindresultaat is altijd prachtig! Tenzij je de hoofdwacht zou willen na schilderen met wol...dat zou ik je niet aanraden. Door juist grote natuurlijke vormen te gebruiken, verschillende structuren en kleuren die elkaar overlappen kan het nooit mislukken!


Na bloed, zweet en tranen o nee ik bedoel met zeep, zweet en water nam iedereen een prachtig, uniek en schoon wandkleed mee naar huis!


Ben je benieuwd naar heel het proces, dan hopen wij jou natuurlijk binnenkort op Alpaca Greenhouse te zien tijdens de viltworkshop!
368 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page