top of page

Het houden van alpaca's

Algemene informatie over het houden van alpaca's

Weide

Alpaca's hebben jaarrond weidegang nodig.

Minimaal 1500 m2 voor een kudde van drie alpaca's. Voor elke extra alpaca teld u hier 500m2 bij op. Hoe meer weide ter beschikking hoe beter.

U dient altijd de mogelijkheid te hebben om uw alpaca's te verweiden.


Schuilplek

Alpaca's moeten kunnen schuilen tegen wind, regen, zon en hitte.

Er diend een lichte en goed geventileerde stal, schuilplek of deels dichte overkapping aanwezig te zijn met een droge ondergrond, waar alpacas in de winter droog en uit de wind kunnen schuilen.

Een schuilsplek in de warme zomer maanden bied weer schaduw aan de alpaca's.


Een alpaca heeft ongeveer 2 m2 vloeroppervakte nodig. Staan de alpaca's in de winter in een winterstal en hebben ze geen toegang tot de weide is het dubbelen aan m2 nodig.


Belangrijke punten om rekening mee te houden:


 • Een betonnen vloer is ideaal. Het is gemakkelijker schoon te maken en de nagels slijten ook nog eens op een natuurlijke manier.

 • Het is niet noodzakkelijk om een ondergrond zoals stro te gebruiken maar alpaca's zijn er wel gek op . Er kan voor gekozen worden om deels de schuilplek met stro te voorzien bijvoorbeel in een hoek, waar de alpaca's ook kunnen mesten zo verander de schuilplek niet in een grote mestplek. Rubberen matten zijn ideaal om te gebruiken als zachte ondergrond die gemakkelijk schoon gemaakt kunnen worden. Gebruik geen houtsnippers of zaagsel dit komt vast te zitten in de wol.


 • Een lichte schuilplek is noodzakelijk zodat de alpaca's ook in de winter elk zonestaal kunnen benutten.

 • Verdeel de schuilplek minimaal in twee delen, een als shuilplek waar de alpaca's kunnen schuilen en waar ze gevoerd worden, en een die kan dienen als vanghok om de alpaca's gemakkelijker te pakken, voor als er een alpaca ziek is of voor merries met hun cria's. Belangrijk is dat de alpaca's altijd zicht hebben op elkaar, behalven als het om hengsten gaat, hengsten hou je bij merries uit het zicht. Ook voor het afspennen van cria's is het beter om de merrie en de cria appart en uit het zicht te houden. Als de merrie en de cria elkaar zien of horen kan het proces erg lang duren. Hou er rekening mee dat het afspenen heel gelijdelijk moet gebeuren!Afrastering

Als afrastering of hekwerk is de hoogte van 1.20 m het meest voorkomend.

Voor hengsten is soms een hoger afrastering of hekwerk nodig.


Wij raden aan om redelijk fijn mazig harmonica of schapengaas te gebruiken, zodat de alpaca zijn hoofd er niet doorheen kan steken en zichzelf kan verwonden.


Schrikdraad of lint is niet geschikt voor alpaca's. Door hun dikke vacht voelen ze er weinig van, maar kunnen hierin wel verstrikt raken en zichzelf ernstig verwonden.


Als het gras in de wintermaanden erg schraal is, kunnen alpaca's de gekste trucks uit halen om bij het lange gras te komen aan de andere kant van het hek. Contoleer de afrastering regelmatig.


Voer & Water

Alpaca's hebben onbeperkt toegang nodig tot vers drinkwater, gras en hooi


 • Hoogwaardige alpacabrok : speciaal voor alpaca's ontwikkeld, voor hun dagelijkse behoefte aan vitaminen en mineralen

 • Goede kwaliteit hooi : Dit is meestal tweede snede hooi van grasland. Alpaca's geven de voorkeur aan fijn en zacht hooi, en zullen de taaie lange sprieten vaak laten liggen. Alpaca's zijn heel kieskeurig als het gaat om hooi, bied eerst een kleine hoeveelheid nieuw hooi aan om te kijken of de alpaca's het lekker vinden of niet voordat je een grote hoeveelheid hooi aanschaf.

 • Krachtvoer : wanneer nodig is vult u het rantsoen aan met een alpaca specifiek krachtvoer.

 • Water : De alpaca heeft onbeperkt toegang nodig tot vers drinkwater. Een vlottebak is goede manier om vers drinkwater aan te bieden. Een kuip kan ook worden gebruik als waterbak maar dient dagelijks gevuld en ververst te worden en moet wekelijks schoongemaakt worden.

  Hou er rekening mee dat het water in de winter kan bevriezen. Alpaca's vinden het heerlijk om hun pootjes in het water te dompelen, maar hygiënisch is het niet, hang daarom de vlotterbak hoog genoeg op maar hou er wel rekening mee dat jonge alpaca's er nog gemakkelijk bij kunnen. Gebruik je een kuip zorg dat deze hoog genoeg is zodat de alpaca's er niet in gaan staan. Zorg er wel voor dat de kuip altijd goed gevuld is.

 • Als voerbakken zijn plastic dakgoten ideaal, de plastic dakgoten zijn gemakkelijk op te hangen en geven elke alpaca de ruimte om rustig te eten en kunnen makkelijk schoon gemaakt worden. Voor een kudde alpaca's heb je al snel een voerbak van een paar meter nodig. Reken ongeveer 50 centimeter per alpaca.Een dierenarts

Voor het houden van alpaca's is het fijn om een vaste dierenarts te hebben, samen stellen jullie een vast schema op wanneer de alpacas gefactineerd en geent moeten worden. Regelmatig wordt er een mestonderzoek gedaan, alpaca's zijn gevoelig voor diverse wormen in het maag en darmkanaal. Door regelmatig een mestonderzoek te doen heb je goed zicht op de gezondheid van de kudde en kan er snel een behandeling worden gestart om wormen of parasieten tegen te gaan. Mocht een alpaca ziekte verscheiningen tonen trek direct aan de bel. Alpaca's kunnen het heel lang volhouden om geen tekennen van zwakte of ziekte te laten zien. Als je merkt dat een alpaca ziek is, is er een grote kans dat het dier al een langere tijd ziek is. Om dit te voorkomen is het belangrijk om zelf regelmatig een gezondheidscheck uit te voeren, meer hierover lees je in het artikel: Gezondheid


bottom of page