top of page

Kuddesamenstelling

Hoe stel je een kudde samen?

Alpacas zijn kuddedieren


Alpaca's kunnen slecht tegen eenzaamheid, het zijn kuddedieren en gedijen goed in gezelschap van andere alpaca's. Ons advies is om nooit minder dan 3 alpaca's te houden.


Denk van te voren goed na over de kuddesamenstelling. Dit is afhankelijk van de omstandigheden, wensen en doeleinden wat u voor oogen heeft.


Waarom 3 alpacas?


Het is heel belangrijk voor een sociaal kuddedier als de alpaca om soortgenoten te hebben. Wanneer ze alleen komen te staan levert dit vaak heel veel stress op en hieraan kunnen ze bezwijken.


Als u drie alpaca's heeft, kunnen ze echt als kudde functioneren, en is er rust in de groep. Daarnaast geeft dit u de ruimte en tijd om wanneer u een alpaca zou verliezen, rustig te zoeken naar vervanging. Als u slechts twee alpaca's heeft en eentje word ziek of sterft, zal u er binnen 48 uur een nieuwe bij willen hebben als maatje voor de achterblijver.


Geschikte combinaties om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld:


  • 1 merrie + 2 ruinen

  • 2 merries + 1 ruin

  • 3 merries

  • 3 ruinenWat kan niet?


Een hengst en merrie kan je beter niet continu bij elkaar laten lopen, en dienen appart te worden gehouden.

Een hengst wil altijd dekken, hij zal de merrie voordurend lastig vallen en achtervolgen. In een weide heeft de merrie niet de gelegenheid om te vluchten.

dit alles put de merrie uit, schaadt de gezondheid en kan zelfs abortussen veroorzaken.


Volwassen hengsten kunnen zich ook zeer agresief gedragen om hun harem te beschermen en verdedigen.


Het is echter belangrijk om te weten dat het gescheiden houden van de geslachten niet betekent dat de dieren nooit bij elkaar kunnen komen. Alpaca's kunnen bijvoorbeeld tijdelijk worden samengebracht voor fokdoeleinden.


Geen fok ambities? Koop dan ruinen ( gecatreerde hengsten) of jonge hengstjes die u nog later laat castreren. Dit kan op leeftijd van 12-18 maanden.

Ruinen zijn in gedrag zeer makkelijk en rustige dieren om te houden.bottom of page